Харчова промисловість, 9 клас

20.11.2013 12:31

Тема: Харчова промисловість

Мета: сформувати уявлення про значення, структуру і розміщення основних галузей харчової промисловості;

 навчити визначати основні принципи розміщення підприємств харчової промисловості;

 показати особливості харчової промисловості своєї області та свого селища;

 розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу;

використовувати набуті знання в повсякденному житті;

 вдосконалювати роботу з контурною картою.

Обладнання: підручники, карта промисловість України, відеоматеріали, атласи, зразки продукції різних галузей; рецепти приготування страв;

Тип уроку:комбінований.

Епіграф                                                                                                  (Слайд

                                                  Слід знати народження продуктів харчування.

   Хід уроку

І. Організаційний момент.

Пропоную кожному згадати ,що урок-це пізнання нового, невідомого, тому я бажаю гарного настрою,позитивного спілкування та чекаю від вас активної роботи

- Робота з епіграфом уроку.                                                                         (Слайд)

- - Оголошення теми уроку.

ІІ. Очікування.

- чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку? (учні говорять).

- отже  метою сьогоднішнього уроку є такі аспекти.                                   (Слайд)

ІІІ.  Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Вчитель У повсякденному житті кожен з нас є споживачем продовольчих товарів, прагне використовувати екологічно чисті продукти .Тому основне завдання харчової промисловості забезпечити населення високоякісними продуктами харчування.

Сьогодні тема уроку безпосередньо пов'язана з галузями,які ми вивчили. Пригадайте ,які галузі найбільше впливають на розвиток Х.П(учні називають)

. ІV. Актуалізація опорних знань.

Бліц - опитування.                                                                  Слайд

- яку роль у розвитку харчової промисловості відіграє машинобудування?

- яка галузь господарства країни забезпечує харчову промисловість сировиною?

- чи пов’язано на ваш погляд,харчова промисловість із хімічною?

- яке значення має харчова промисловість?

- пригадайте план характеристики галузі?

 Підсумок бліцопитування

   . V. Вивчення нового матеріалу.

Проблема уроку: Чому харчова промисловість України не забезпечує власні потреби?                                                                                                 Слайд

Вчитель. Харчова промисловість є важливою галуззю господарства будь-якої країни. Відноситься до галузей первинної переробки сільськогосподарської сировини. Основним завданням  галуззі є виробництво продуктів харчування, а також мила, тютюнових виробів. Підприємства галузі переважно переробляють сільськогосподарську сировину, а також видобувають кухонну сіль, мінеральні води Вона об'єднує близько 40 галузей, Основними галузями, які використовують продукцію рослинництва в Україні, є борошномельна, олійно-жирова, цукрова, плодоовочева. Тваринницьку сировину переробляють м'ясна, молочна та рибна галузі промисловості .Основними галузями, які використовують продукцію рослинництва в Україні, є борошномельна, олійно-жирова, цукрова, плодоовочева. Тваринницьку сировину переробляють м'ясна, молочна та рибна галузі промисловості. Підприємства харчової промисловості рівномірно розміщені по всій території України. Наша держава виступає на зовнішньому ринку як значний експортер с/г продукції, в тому числі і продуктів харчування                                                                                                      Слайд

За питомою часткою виробленої продукції харчова промисловість (15,5 % за 2008 рік) поступається тільки металургії. Багато виробництв галузі мають експортне значення. . Усього в Україні промислове виробництво харчових продуктів на сьогодні здійснює близько 22 тис. промислових підприємств, де зайнято майже три мільйони осіб. Асортимент продукції налічує понад 4 тис. найменувань
VІ. Робота з підручником (стр.150)                                              Слайд

- Визначити  виробничі особливості харчової промисловості(створити опорну схему)

Вчитель.  Сьогодні у нас є змога відвідати павільйон харчової промисловості, де представляють свою продукцію молоді підприємці. Під час екскурсії прошу звернути увагу на:                                                                                            (Слайд

 

-  галузі, які представлені;

- асортимент продукції;

_фактори,які впливають на розміщення;

- проблеми і перспективи розвитку галузі.

Учень 1 Борошномельна промисловість               (Слайд

Учень 2 Хлібопекарська промисловість                Слайд

Учень 3 Кондитерська промисловість                   Слайд

Учень 4 Цукрова  промисловість                            Слайд

Учень 5 Олійно-жирова                                            Слайд

Учень 6 М”ясна промисловість                                Слайд

Учень 7  Молочна  промисловість                          Слайд

Учень 8 Рибна промисловість                                  Слайд

Учень 9 Виноробна промисловість                         Слайд

Релаксація  музика                                                    (Слайд

Учень 10 Харчова промисловість області та району                    Слайд

Створення асоціативного куща Проблеми і перспективи розвитку харчової промисловості (дошка учні по черзі вивішують і коментують)

VІІІ. Закріплення.

Вчитель.

- діти, чи зрозуміло вам той матеріал, над яким ми працювали?

- перевіримо ваші знання, виконавши тестові завдання.

- взаємоперевірка - робота в парах.

 

Тести                                                                                     Слайд

.1Виробництво соняшникової олії зосереджено:

а)Черкаси;          б)Луцьк;              в)Слов’янськ.

 2.Центри макаронної промисловості тяжіють

а)до споживача;     б)до сировини;      в)до транспортних мереж

 3.Найстаріша галузь харчової промисловості:

 а)кондитерська     ; б)борошномельна    ; в)цукрова.

 4.Потужні підприємства цукрової промисловості:

 а) Вінницька;             б) Львівська;                       в) Одеська.

5.Які суміжні продукти виробляють на цукрових заводах:

 а)крохмаль;               б)кормові дріжджі;           в)маргарин.

 6.Соняшникова олія необхідна для виготовлення:

 а)оліфи;                      б)патоки;                           в)спирту

7.Молочні консерви виготовляють

а) Вінниця;                    б) Одеса;                        в) Куп’янськ.

Гра       Географічний крос

- Споживчий фактор;

- Цукрова промисловість;

- Борошномельна промисловість;

- Олійно-жирова промисловість;

- Сировинний фактор;

- М’ясна промисловість;

- Кондитерська промисловість;

- Сировинно-споживчий фактор;

--Молочна промисловість.

ІХ. Підсумок уроку:

1.Вчитель.

- підведемо підсумки. 

- чи отримали відповіді на свої питання?

2. Оцінювання учнів

Х.  Домашнє завдання                                          . (Слайд)

- підручник § 25

- інформацію про асортимент продовольчих товарів у магазинах вашого селища. На основі спостережень  обґрунтуйте проблеми харчової промисловості.

Харчова промисловість, 9 клас.doc (49152)
Харчова промисловість, 9 клас.ppt (2058752)